- The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profitis 25%, then the value of x is:

A. 15

B. 16

C. 18

D. 25

Answer – B. 16

Explanation:

Let Cost Price of each article be

Rs.1Given, C.P. of x articles = Rs. x. S.P. of x articles = Rs. 20.Profit = Rs. (20 – x). ((20 – x)/x) * 100 =

252000 – 100x =

25x

125x = 2000

Therefore, x = 16. 2. An article is sold at 25% profit. If the CP and the SP of the article are increased by Rs 60 and Rs 30 respectively, the profit% decreases by 15%. Find the cost price of thearticle.

A. Rs 190

B. Rs 240

C. Rs 285

D. Rs 305

Answer – B. Rs 240

Explanation:

CP = x

Then, SP = (125/100)*x =

5x/4New CP = (x+60)

New SP = (5x/4 + 30)

New profit% = 25-15 = 10

So (5x/4 + 30) = (110/100) * (x+60)

Hence, x = 240

- 5 kg of an article is bought at Rs 480, 1/3rd of it is sold at a profit of 20%. At what loss% should the remaining article be sold so that there is an overall profit of 3 1/3%?

A. 5%

B. 6.5%

C. 7%

D. 8.5%

Answer – A. 5%

Explanation:

Let the remaining 2/3rd be sold at x% loss 1/3(20) + 2/3(-x) = 3 1/3 [x% loss, so used – sign] 1/3(20) + 2/3(-x) = 10/3Solve, x = 5%

- In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A. 30%

B. 70%

C. 100%

D. 250%

Answer – B. 70%

Explanation:

Let Cost Price= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320Selling Price = Rs. 420. C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125New S.P. = Rs. 420. Profit = Rs. (420 – 125) = Rs. 295. Therefore, Required percentage = 295/420 * 100% = 1475/21% = 70% (ApproximatePercentage) - A and B invested rupees 4000 and 5000 respectively in a business. A being an active partner will get rupee 50 every month extra for running the business. In a year if A receive a total of 800 rupees, then what will B get from the business. A. 200

B. 250

C. 300

D. 400

Answer – B. 250

Explanation:

The ratio in which the profit will divide –

4:5.A will get 50*12 = 600 rupees extra So, from business A got 200 rupees. Then, (4/9)*P = 200, P = 450. So B will get 450 – 200 = 250 rupees

- In a famous hotel, the rooms were numbered from 201 to 230, each room gives an

earning of Rs. 5000 for the first fifteen days of a month and for the latter half, Rs. 3000per

room. Find the average income per room per day over the month?

A. 2000

B. 3000

C. 4000

D. 5000

Answer – C. 4000

Explanation:

Total number of rooms = 29

Average = [(5000 * 30 * 15) + (3000 * 30 * 15)]/(30*30)

Average earning per room = 4000 - A and B undertake to do a piece of work for Rs. 450. A can do it in 20 days and B can

do it in 40 days. With the help of C, they finish it in 8 days. How much should C bepaid for

his contribution?

A. Rs.50

B. Rs.60

C. Rs.90

D. Rs.180

Answer – D. Rs.180

Explanation:

A & B would have done 8/20 & 8/40 of the work respectively in 8

days.Together they have done 3/5th of the work. This implies that C has done 2/5th of the work. Thus, C should be paid 2/5th of the amount, that is 450 × 2/5 = Rs. 180. 8. P and Q can do a piece of work in 40 days, Q and R can do it in 120 days. If Q alone

can do it in 180 days, in how many days will P and R do it together?

A. 20 days

B. 25 days

C. 30 days

D. 45 days

Answer – D. 45 days

Explanation:

P + Q take 40 days. Q alone takes 180 days. P will take 1/40 – 1/180 = 7/360 ⇒360/7 days. Q + R take 120 days. Hence, R alone will take 1/120 – 1/180 =

1/360It seems for 360 days. Therefore, P & R together will take 7/360 + 1/360= 8/360 ⇒360/8 = 45

Therefore, it takes 45 days to complete the work. 9. 2 men and 3 women can together complete a piece of work in 4 days and 3 men and 2 women together can complete work in 3 days. In how many days 10 women will complete this work?

A. 6 days

B. 7 days

C. 9 days

D. 12 days

Answer – A. 6 days

Explanation:

Given that

2m + 3w = 4

3m + 2w = 3

So 4(2m + 3w) = 3(3m + 2w)

8m + 12w = 9m + 6w6w = 1m

Given 2m + 3w = 4, so 2*(6w) + 3w = 4**Therefore, 15 women in 4 days Hence, 10 women in (15*4)/10 = 6 days

- 20 men can complete a piece of work in 14 days. 7 men started the work and after 20 days, 7 more men joined the work. In how many days the remaining work will be completed?

A. 5 days

B. 10 days

C. 15 days

D. 20 days

Answer – B. 10 days

Explanation:

Let (7+7) complete remaining work in x days. So20*14 = 7*20 + 14*x

x = 10 days

- A truck driving on a highway passed a man walking at the rate of 15km/hr in the same direction. He could see the truck for 2 minutes and up to 500 meters. Find the speed of the truck?

A. 27 km/hr

B. 30 km/hr

C. 32 km/hr

D. 42 km/hr

Answer – B. 30 km/hr

Explanation:

x-15=(500/120) *18/5x=30 - Varun traveled a distance of 50 km in 7 hrs. He traveled the distance partly on footat 5 kmph and partly on a bicycle at 8 kmph. What is the distance that he traveled on foot?

A. 2 km

B. 5 km

C. 10 km

D. 18 km

Answer – C.10 km

Explanation:

x/5 + 50-x/8 =7

8x+250-5x =

7*40

3x+250 = 280

3x = 30

X = 30/3 = 10 km - The side of a square-shaped garden is 8√2. Find the maximum possible distance between any two corners

A. 15 meters

B. 16 meters

C. 17 meters

D. 18 meters

Answer – B. 16 meters

Explanation:

According to the given

datad = a√2

a =

8√2 d = 16

m

- If the side of the square is increased by 30%, then how much % does its area get increased?

A. 49%

B. 59%

C. 69%

D. 79%

Answer – C. 69%

Explanation:

Area of the plot = 1.3 * 1.3 = 1.69 = 69% - The length of a rectangle is reduced by 30%. By what percent would the width have to be increased to maintain the original area?

A. 25%

B. 32.76%

C. 35.50%

D. 42.86%

Answer – D. 42.86%

Explanation:

Width = 30*100/100-30

**Read More**